Een bijzondere dokter

Het is niet makkelijk om in Nederland een ander soort geneeskunde op te zetten dan de gangbare. Het wemelt van de Initiatieven voor alternatieve  behandelingen, dat wel. Je kunt overal terecht. Er zijn beroepsopleidingen, zelfs artsen volgen kursussen, moeilijke namen worden bedacht, net als in de reguliere geneeskunde. Maar het is erg moeilijk om in dit onoverzichtelijke en versnipperde veld je weg te vinden als patiënt. Als je geluk hebt, heb je er baat bij. Maar er zijn kwalen waarbij je blijft zoeken en mischien de moed verliest.

Voor velen is Dr. Wu iemand naar wie ze lang hebben gezocht. Hij gaat zijn weg, wars van de instanties. Hij heeft eens scherp inzicht in de mogelijkheden en de beperkingen van de Westerse geneeskunde. Zo heeft hij een jonge patiënte behandelt die in haar vakantie verkracht was en daar de psychische gevolgen van ondervond. Een paar keer kruidenmedicijnen en het bijwonen van de qi gong lessen hadden tot gevolg dat de angsten en spanningen vrij kwamen. Geen psycholoog of psychiater had het effectiever kunnen doen.

Zo ziet hij de ernst in van de epidemieën die onze gezondheid bedreigen . Hier tonen zich de beperkingen van de Westerse geneeskunde, die alles doet met antibiotica, middelen waartegen de bacteriën zich wapenen en tegelijk het immuunsysteeem van de mens niet versterken. Chinese kruidenmedicijnen versterken wel het menselijk immuunsysteem en zouden, mits deskundig toegepast, kunnen worden ingezet in de strijd tegen deze ziektes die samenlevingen ontwrichten.

 

Lees meer...

bijeffecten

Veel ziekten en kwalen worden veroorzaakt door zogenaamde bijeffecten. We kennen dit verschijnsel uit de Westerse geneeskunde, waar alle medicijnen, zelfs een eenvoudig aspirientje, bijeffecten hebben Vandaar die uitgebreide bijsluiters, waar trouwens meestal de bij effecten niet in staan, die je zelf hebt.

Lees meer...

Gezondheidssupermarkt

we leven in een tijd van overvloed. De Westerse geneeskunde doet daaraan mee. Het aantal specialismen wordt steeds groter.

Ook op spiritueel gebied en op het grensvlak van geneeskunde en spiritualiteit zijn veel mensen actief met vaak de beste bedoelingen. Maar, pas op, slechte heel meesters maken stinkende wonden. Daarom is er een vereniging tegen de kwakzalverij. Op zich niet onterecht ,maar ze kunnen het kaf van het koren niet scheiden. Alles wat niet tot het Christendom of de officiële Westerse geneeskunde behoort wordt afgedaan als kwakzalverij. Zelfs acupunctuur waar in Chiina veel wetenschappelijk  is gedaan, wordt naar het rijk der fabelen verwezen.

Lees meer...