Gezondheidssupermarkt

we leven in een tijd van overvloed. De Westerse geneeskunde doet daaraan mee. Het aantal specialismen wordt steeds groter.

Ook op spiritueel gebied en op het grensvlak van geneeskunde en spiritualiteit zijn veel mensen actief met vaak de beste bedoelingen. Maar, pas op, slechte heel meesters maken stinkende wonden. Daarom is er een vereniging tegen de kwakzalverij. Op zich niet onterecht ,maar ze kunnen het kaf van het koren niet scheiden. Alles wat niet tot het Christendom of de officiële Westerse geneeskunde behoort wordt afgedaan als kwakzalverij. Zelfs acupunctuur waar in Chiina veel wetenschappelijk  is gedaan, wordt naar het rijk der fabelen verwezen.

 Het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen op dit gebied is razend moeilijk. Vaak laten we ons imponeren door mooie verhalen , titels en witte jassen

De eerste vraag is, wat wil ik, wat zoek ik. Dan kun je daarna beoordelen of je gevonden hebt wat je zoekt. Eigenlijk heb je een goede gids nodig, die je de weg wijst en in staat is te beoordelen wat werkelijk helpt. Want we denken wel dat we weten wat goed voor ons is, maar dan houden we geen rekening met allerlei psychische verdedigingsmechanismen . Ook houden we onszelf ronduit voor de gek, negeren we pijn omdat we er geen tijd voor hebben. Hoe minder chi-energie je hebt, des te minder kun je een objectief plaatje van jezelf maken.

Dokter Wu vraagt altijd ”helpt het”. Maak een dagboek en observeer de veranderingen, Maak even pas op de plaats. Gebruik je gezond verstand. Ga door als je merkt dat je er beter van wordt en ga niet bij twijfel of kritiek van anderen, weer over op een nieuwe benadering : het( spirituele) shoppen. Ontwikkel je onderscheidingsvermogen en leer kritisch naar jezelf te kijken.