Preventie en levensstijl

We laten Alex Wu aan het woord .

Meestal raad ik aan uw leven rustiger in te richten, stress en grote emoties te vermijden, vroeger naar bed te gaan, niet meer te roken of alcohol te drinken, uw voeding aan te passen, zich warm te kleden, aan sportbeoefening te doen, en dergelijke. In het Westen kunnen we moeilijk omgaan met al die goede raad.

De kunst van het leven wordt door de Chinese filosofie anders ingevuld dan in het Westen. De Chinezen leren te spelen met het leven, bij zichzelf te blijven, zich niet onder druk laten zetten en vooral veel plezier te hebben. Niets is absoluut, al het donkere heeft ook een lichte kant. Er zijn geen dogma’s , alles hangt af van jezelf.

Het lijkt overbodig op te merken, maar we dienen te leven overeenkomstig het ritme van de natuur. Zo is er het dag en nachtritme, de energie en het licht nemen toe en weer af. Er zijn de seizoenen waarbij in de herfst alles tot rijping komt en in de winter afsterft. Zo is het ook met het leven, we worden geboren, komen tot volwassenheid en bij het ouder worden raakt de levensenergie langzaam op. Als we volgens deze natuurwetten leven, zijn we gelukkig. Als we ons ertegen verzetten raken we misschien tijdelijk in een roes, maar onvermijdelijk komt de kater.
Als u in staat bent hier gevolg aan te geven bevordert dat gezondheid, genezing en geluk

Bedenk dat een geest en lichaam die almaar bezig zijn zonder tot rust te komen, spoedig zijn uitgeput. Soms geven we het lichaam vrij door bijvoorbeeld aan sport te doen, maar werkt de geest door. Heel belangrijk in onze levensstijl is het overmatige computergebruik. Ik raad kankerpatiënten aan de straling van computers te mijden. Die straling heeft een direct gevolg voor het functioneren van onze organen. Het zelfde geldt voor het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon en andere apparaten. Als u ziek bent, zijn dit soort dingen even taboe. U zult het overdreven vinden maar als u echt bij uzelf te rade gaat, kunt u er wel inkomen. De moderne media zijn geweldig maar we moeten ze aanpassen aan de menselijke maat.

Want preventie is een sleutelwoord in mijn methode. Ik kan problemen en verstoringen in de energie huishouding vroeg ontdekken zodat deze kunnen worden aangepakt. Preventie betekent dat je goed gezond blijft en dat de ziekten niet terugkeren. Op deze manier is Himalaya geneeskunde meer dan een methode die je eenmalig toepast, maar een complete levensstijl. Chi gong beoefening is de sleutel tot een lang en gezond leven, vrij van ziekten
Het toepassen van de aanwijzingen is uw eigen verantwoordelijkheid. Als hij bijvoorbeeld een hartprobleem aanvoelt of een oogprobleem en hij u adviseert uw activiteiten tijdelijk te stoppen, kruidenmedicijnen te nemen en computergebruik te vermijden, Houdt  u zich hier niet aan, dan is het uw verantwoordelijkheid als het toch mis gaat.
Himalaya geneeskunde zit vol met adviezen over het dagelijks leven waardoor uzelf uw gezondheid ter hand kunt nemen.
Zo kunnen vrouwen dagelijks hun borsten masseren om borstkanker te voorkomen Daardoor wordt de doorbloeding gestimuleerd, immers de doorstroming in ons lichaam is van levensbelang voor alle processen van opbouw en afbraak die dagelijks plaatsvinden.

Zelfs voedsel is een medicijn. Bijvoorbeeld kan je gember of peper gebruiken om inwendig warm te worden, maar sinaasappel en watermeloen om af te koelen.

Bij ontstekingen moet je veel groene groenten eten. Als je aan moet sterken moet je eiwitten/ proteïnen tot je nemen als vis, vlees, peulvruchten. Bij botbreuken kun je bouillon nemen van vlees met bot eraan.